Всяка минута в света се продават над 1 милион пластмасови бутилки

...
Всяка минута в света се продават над 1 милион пластмасови бутилки
Коментари Харесай

За минута се продават милион пластмасови бутилки вода: Как да намалим употребата им?

Всяка минута в света се продават над  1 милион пластмасови бутилки вода. За направата на една от тези бутилки е належащо 3 пъти повече вода, в сравнение с за пълненето ѝ.

По-голямото количество от употребяваната пластмаса не се рециклира и попада в природата, като замърсява почвата и поругава екологичните системи.

На този декор за производството на бутилирана вода се употребяват 17 милиона барела нефт годишно.

Близо 20% от международните отпадъчни води са в следствие от стилната промишленост

Проучванията демонстрират, че токсините, които разлагащите се бутилки за вода изпускат в околната среда, предизвикват разнообразни здравословни проблеми, в това число репродуктивни проблеми и рак.

Снимка: iStock

Докато светът се бори с климатичната рецесия, чиито трайни последствия към този момент са забележими като световно стопляне, опустошителни наводнения, месеци суша и вилнеещи пожари, то се чака до 2030 година продажбите на бутилирана вода в международен мащаб да се усилят съвсем двойно.

Повечето пластмасови бутилки за еднократна приложимост са направени от полиетилен терефталат - пластмасовата смола, която се употребява за производството на множеството пластмасови бутилки за вода.

Бързо разрастващата се бутилираща промишленост

Изследователите от Института за вода, околна среда и здраве към Университета на Организация на обединените нации са анализирали данни от 109 страни и са открили, че от 2010 година до 2020 година продажбите на бутилирана вода са се нараснали със 73%, което я прави една от най-бързо разрастващите се промишлености в света.

Всяка година над 1 милиарда души по света се включват в начинания, показващи поддръжка към природата

През 2021 година международните продажби на бутилирана вода доближават 350 милиарда литра и се правят оценка на 270 милиарда $, като се чака до 2030 година тази цифра да нарасне до 500 милиарда $.

Бутилираната вода е известна в целия свят, като най-големите консуматори са Съединени американски щати, Китай и Индонезия. Страните от световния Юг съставляват общо към 60% от пазара.

Снимка: iStock

В отчета се показва, че според от районите има доста разнообразни претекстове за пиянство на бутилирана вода. В по-богатите страни, където чистата вода от чешмата нормално е необятно налична, бутилираната вода постоянно се преглежда като нещо като " първокласна " покупка, считана за по-здравословна и по-вкусна от водата от чешмата.

В доста страни със междинни и ниски приходи обаче тя постоянно е обвързвана с неналичието на благонадежден достъп до безвредна чешмяна вода.

Изчезващи запаси

Основният източник на бутилирана вода са подпочвените води, които бързо се изчерпват в някои елементи на света заради фактори като свръхдобив и засушавания, провокирани от климата, написа Си Ен Ен.

Най-големият източник на привършване на подземните води е селското стопанство, което употребява вода за напояване. Но количествата, които се вземат от промишлеността за бутилирана вода, могат да усилят натиска върху към този момент изчерпания водоизточник. Според отчет на Университета на Организация на обединените нации повече от 2 милиарда души в международен мащаб разчитат на подпочвените води за своите питейни потребности.

Снимка: Getty Images

 

Някои бутилиращи компании работят в региони, в които към този момент има дефицит на питейна вода. Съществуват и спорове с общности, които се тормозят от евентуалните неподходящи въздействия на добива на фирмите за бутилирана вода.

Има и положителни практики – все по-често бутилиращи компании за вода работят с рециклирана пластмаса и биоразградими съставки.

„ Когато замърсяването с пластмаса е потоп “

Според отчета на Института за вода, околна среда и здраве към Университета на Организация на обединените нации през 2021 година промишлеността за бутилирана вода е генерирала към 600 милиарда пластмасови бутилки и контейнери. Това е довело до към 25 млн. тона пластмасови боклуци - множеството от които не се рециклират и се озовават на сметищата.

Учените показват, че в случай че пластмасовата промишленост беше страна, тя щеше да е петият максимален производител на парникови газове в света.

В битката с въглеродните излъчвания в някои страни пък оферират ваучери за закупуване на колело

Според отчета към 85% от пластмасовите бутилки за вода, чието разграждане може да отнеме до 1000 години, се трансформират в боклуци. Те попадат и в океана и се трансформират в сериозна опасност за морските жители.

В околната среда пластмасовите бутилки могат да се разпаднат в микропластмаса, която попада в питейната вода и съставлява евентуален риск за човешкото здраве.

Снимка: Getty Images

Говорителят на Международната асоциация за бутилирана вода декларира пред Си Ен Ен, че " грижата за околната среда е част от историята на промишлеността за бутилирана вода ". Той прибавя, че асоциацията работи с " държавни, индустриални и публични групи за поощряване и увеличение на преработването на опаковки за бутилирана вода ".

Макар че непрестанно се търсят по-екологични други възможности на пластмасовите бутилки, в отчета се споделя, че към момента няма " пробивно решение ".

Това трансформира и цената на въглеродните излъчвания в природата

Някои компании търсят биоразградими други възможности, които се създават от материали, разнообразни от изкопаеми горива и се разграждат по-бързо. Според учените обаче това няма да реши казуса с несъразмерното замърсяване с пластмаса.

Снимка: Getty Images

Решения за по-малко приложимост на пластмаса

Използвайте бутилки (от стъкло, стомана, рециклирана пластмаса) за многократна приложимост.Използвайте кана за вода с пречистващ филтър.Рециклирайте към този момент употребяваните пластмасови бутилки за вода (капачките на които могат да бъдат събирани за благотворителност).

В Световния ден на околната среда 5 юни сложихме началото на " Зелената седмица " – акция за отговорно държание към околната среда.

До 9 юни в ефира, на btvnovinite.bg, в обществените мрежи и радиостанции ще ви даваме потребна информация за това какво можем дружно да създадем в всекидневието си, тъй че да понижим въглеродния отпечатък.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР